Tina Baznik
Tina Baznik
23. maja 2024

15 inovacij, ki spreminjajo modni svet

Od biorazgradljivih bleščic do tkanin iz alg ali pomazančnih vlaken – to so naslednja generacija inovatorjev v modni industriji. Algiknit, BioGlitz, circular.fashion, FLOCUS, Frumat, Good on You, Mango Materials, Nano Textile, Orange Fibre, PAPTIC, PlanetCare, Provenance, Reverse Resources, Scalable Garment Technologies in Style Lend so blagovne znamke, ki si prizadevajo preoblikovati modno industrijo na bolje.

Petnajst izbranih start-upov ponuja boljšo prihodnost za modno industrijo. Zato jih trenutno podpira Fashion for Good-Plug and Play Accelerator prek partnerjev, kot so Adidas, C&A, Galeries Lafayette, Kering, Target in Zalando.

Podjetja predstavljajo različna področja dobavne verige – od alternativnih surovin do novih poslovnih modelov. Ampak kdo so ti podjetniki? Kakšne inovacije ponujajo?

Boljša prihodnost za modo

Algiknit proizvaja tekstilna vlakna iz alg, vrsto morskih alg. Proces ekstrudiranja pretvori mešanico biopolimerov v nit, ki temelji na algah, in jo je mogoče plesti ali 3D-tiskati, da se zmanjša odpadek. Končni pletenine so biorazgradljive in jih je mogoče barvati z naravnimi pigmenti v zaprtem krožnem ciklu.

BioGlitz proizvaja prve biorazgradljive bleščice na svetu. Na podlagi edinstvene biorazgradljive formule iz evkaliptusovega ekstrakta so eko bleščice popolnoma biorazgradljive, kompostabilne in omogočajo trajnostno uporabo bleščic brez okoljske škode, povezane z mikroplastiko.

Remeant je fascinanten material, izdelan iz plastike za enkratno uporabo. Na podlagi inovativne tehnologije so ustvarili tekstilije iz nerecikliranih in nekonvencionalnih materialov. Patentiran postopek proizvodnje Remeant zagotavlja njegove lastnosti, zaradi česar je izjemno vzdržljiv, vodoodporen, enostaven za čiščenje in lahek.

Flocus proizvaja naravne preje, polnila in tkanine iz kapokovih vlaken. Kapok drevo lahko naravno raste brez uporabe pesticidov in insekticidov na suhi zemlji, ki ni primerna za kmetijstvo, kar ponuja trajnostno alternativo pridelavi naravnih vlaken z visokim vodnim odtisom, kot je bombaž.

Frumat uporablja jabolka za ustvarjanje materiala, podobnega usnju. Jabolčni pektin je industrijski odpadni proizvod, ki se lahko uporablja za ustvarjanje trajnostnih materialov, ki so popolnoma kompostabilni, a še vedno dovolj trpežni za izdelavo luksuznih dodatkov. Usnje je mogoče naravno barvati in strojiti brez kemično intenzivnih tehnik.

Good on You je mobilna aplikacija, ki ponuja etične ocene za približno 1.000 modnih blagovnih znamk, ocenjenih glede na njihov vpliv na ljudi, planet in živali. Temelji na robustnem sistemu ocenjevanja blagovnih znamk, ki združuje standarde, certifikate in javno dostopne vire podatkov v preprosto, dostopno petstopenjsko oceno za spodbujanje preglednosti v modni industriji in omogočanje potrošnikom, da sprejemajo zavestne nakupne odločitve.

Mango Materials proizvaja biorazgradljiv bio-poliester, ki ga je mogoče uporabiti kot trajnostno alternativo sedanjemu poliestru v modni industriji. Mikrovlakna, proizvedena iz biopoliestra, lahko biorazgradijo v mnogih okoljih, vključno z odlagališči, čistilnimi napravami in oceani, kar pomaga preprečevati onesnaženje z mikrovlakni in prispeva k krožnemu bio-gospodarstvu za modno industrijo.

Nano Textile ponuja trajnostno alternativo vezivnim kemikalijam, ki se običajno uporabljajo za pritrditev obdelav na tkanino. Njihova tehnologija vnaša obdelave neposredno v tkanino s postopkom, imenovanim kavitiacija, in se lahko nanaša na vrsto izdelkov, kot so antibakterijske in antimikrobne obdelave ali vodoodbojnost. To ščiti končnega uporabnika in okolje pred izpiranjem nevarnih kemikalij.

Orange Fiber je italijansko podjetje, ki proizvaja naravne tkanine iz stranskih proizvodov citrusov. Orange Fiber se izdeluje z ekstrakcijo celuloze iz vlaken, ki so zavržena pri industrijskem stiskanju in predelavi pomaranč. Vlakno je obogateno z eteričnimi olji citrusov, kar ustvarja edinstveno in trajnostno tkanino.

PAPTIC proizvaja embalažne materiale, ki temeljijo na bio osnovi in so izdelani iz trajnostno pridobljenih lesnih vlaken. Material ima edinstvene lastnosti papirja in plastike, kar omogoča visoko odpornost proti trganju in možnost recikliranja skupaj s kartonom.

PlanetCare je razvil filter za mikrovlakna, ki se lahko integrira v pralne stroje in zajema mikroplastiko, preden se ta sprosti v odpadno vodo. Sistem temelji na mikrofiltraciji vode z uporabo električno nabitih vlaken in membranske nanotehnologije, kar zmanjšuje onesnaženje z mikroplastiko.

Provenance Biofabrics bioinženirji ponujajo pravo usnjeno alternativo z programiranjem samosestavljanja kolagenskih molekul, kar omogoča učinkovitejšo in trajnostno alternativo usnju brez škodovanja živalim.

Reverse Resources je platforma, ki omogoča modnim blagovnim znamkam in proizvajalcem oblačil, da obravnavajo predpotrošniške odpadke za industrijsko recikliranje. SaaS platforma omogoča tovarnam tkanin in oblačil, da preslikajo in merijo preostale tkanine in ostanke, kar omogoča ponovno uporabo teh virov v dobavni verigi.

Scalable Garment Technologies Inc. je ustvaril robotski pletilni stroj, povezan z 3D modelirno programsko opremo za izdelavo prilagojenih brezšivnih pletenih oblačil. Ta nova tehnologija omogoča digitalizacijo celotnega proizvodnega procesa in proizvodnjo po meri na zahtevo, kar zmanjšuje odpadke in omogoča hitrejšo odzivnost na tržne potrebe.

Style Lend je trg za izposojo oblačil. Umetna inteligenca in strojno učenje se uporabljata za ujemanje uporabnikov glede na prileganje in slog. Z izposojo oblačil lahko potrošniki podaljšajo življenjsko dobo oblačil in preprečijo, da bi oblačila končala na odlagališčih.

Te inovacije in podjetja predstavljajo svetlejšo in bolj trajnostno prihodnost za modno industrijo. S podporo potrošnikov in partnerstev z velikimi blagovnimi znamkami lahko te inovacije spremenijo način, kako proizvajamo, uporabljamo in dojemamo modo.