Zemlja v vesolju
Tina Baznik
Tina Baznik
24. May 2023

Vesolje ni več meja za pravice intelektualne lastnine

Izumi, ki bi jih lahko ustvarili na Mednarodni vesoljski postaji, daleč onstran nacionalnih meja, odpirajo pomembna vprašanja o lastništvu intelektualne lastnine.  Glavni izvršni direktor britanskega urada za intelektualno lastnino Adam Williams ima pogled usmerjen daleč nad obzorje.

Williams je ustanovil ekipo, ki bo pomagala Združenemu kraljestvu ugotoviti, kako bodo pravice lastništva intelektualne lastnine zaščitene v vesolju. To je neraziskano področje, saj ta prostor “ostaja v veliki meri pravna praznina”, kot pravi Mednarodno združenje za blagovne znamke (INTA). Glede na število raket, satelitov in celo turistov, ki se zdaj zadržujejo v nizki Zemljini orbiti, pa je smiselno poskusiti vplivati na to, kar se dogaja.

Do leta 2050 se predvideva intenzivno komercialno dejavnost na luni in na Marsu. Uradniki Nase so poročali, da bo leta 2039 možen polet s posadko na Mars. INTA meni, da je prav, da Williams ukrepa.

Združeno kraljestvo investira v prihodnost v vesolju. Minister za znanost je kar 1,6 milijona funtov razdelil osmim britanskim vesoljskim projektom. Med njimi je bilo 169.000 funtov za Thales Alenia Space, ki mu bo pomagalo izdelati napravo za identifikacijo najboljših lunarnih kamnin za pridobivanje kisika in drugih virov; 68.000 funtov pa je šlo za MAC SciTech v South Shields, ki ima patentiran proces za recikliranje plinov, ki pomaga ljudem dihati na luni in Marsu.

Williams je povedal, da razmišlja o vesolju, ker se želi izogniti dilemi v prihodnosti. Ljudje zdaj uporabljajo breztežnost mednarodne vesoljske postaje za eksperimente in izdelovanje stvari. Če pridemo do točke, ko so ljudje v vesolju dolgo časa in celoten življenjski cikel tega izuma poteka v vesolju, se lahko zgodi konflikt in dilema pod čigavo jurisdikcijo spada ta intelektualna lastnina.

Williamsova ekipa raziskuje tudi, kaj bodo za imetnike pravic pomenili napredki na področju umetne inteligence in metaverse. To je del prizadevanj njegove agencije za podporo načrtu vlade, da bi država do leta 2030 postala “znanstvena velesila”.

Velika Britanija je izredno močna na področju intelektualne lastnine v tehnologijah, ki še niso bile v celoti komercializirane. Izpostavil je inovacije, povezane z vetrnimi parki na morju, kot tudi energetsko učinkovite zgradbe, kjer je Velika Britanija “prva med 10 najbolj patentiranimi državami na svetu”. Prav tako pravi, da ima država prednost na področju jedrske energije in zajemanja ogljika.

Na Uradu za intelektualno lastnino (IPO) obstaja za ljudi, ki patentirajo okoljske izume brezplačna VIP obravnava. Od leta 2009 je bilo obdelanih 4000 prijav, letno število pa se je v zadnjih dveh letih povečalo za 50 odstotkov.

Pri odhodu Velike Britanije iz območja EU se je Williams izredno trudil, da bi pravice, ki so jih podjetja pridobila, medtem ko je bila Velika Britanija v EU, ohranila tudi po izstopu Združenega kraljestva. Prenesli so več kot 1,4 milijona blagovnih znamk, registriranih pri Evropskem uradu za intelektualno lastnino, a ne v Združenem kraljestvu. “To je bil 3 milijone funtov vreden IT projekt, da bi te pravice prenesli v naš register, jih preverili in se prepričali, da so bile pravilno dodeljene,” je povedal.

Poteza je sprožila triletno iniciativo za modernizacijo, ki bo podjetjem omogočila poslovanje preko enotnega, uporabniku prijaznega portala, kjer bodo prijave pregledane hitreje. Preizkusno spletno mesto je zaživelo septembra lani. Prav tako so uvedli storitev, ki temelji na umetni inteligenci in bo podjetjem samodejno svetovala, da je blagovna znamka, za katero se prijavljajo, preveč podobna že obstoječi.

Intelektualna lastnina ni omejena samo na naš planet. Vesolje je veliko, neizmerno in polno priložnosti. Čeprav je še vedno veliko pravnih vprašanj, ki jih je treba razrešiti, je jasno, da bodo pravice intelektualne lastnine igrale pomembno vlogo tudi v vesolju.

Poglejmo v prihodnost z radovednostjo in optimizmom. Inovacije ne poznajo meja – niti tistih v vesolju. Kot je dejal Neil Armstrong, je to samo majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo.