Patentiranje uporabe formule
Tina Baznik
Tina Baznik
13. May 2022

Patentiranje uporabe formule

V minulih nekaj letih se je število patentnih prijav na področju kvantnega računalništva, kemije in tehnologije močno povečalo, da bi sledilo rastočim komercialnim priložnostim in zasebnim financiranjem. Vsa ta področja se močno zanašajo na matematične ali druge formule, ki pomagajo proizvajalcem pri ustvarjanju široke palete izdelkov in usmerjajo ljudi pri komercialnih in finančnih operacijah. Preprosto je videti, kako lahko matematične formule njihovim lastnikom zagotovijo velike finančne prednosti.

Matematična formula

Matematične metode so miselne veščine, zato tehnik računanja, oblikovanja enačb in drugih postopkov, ki neposredno vključujejo matematične metode, ni mogoče patentirati.

Z drugimi besedami, ne morete dobiti patenta za matematično formulo, vendar so trditve z matematično formulo ali uporabo zakonov narave upravičene do patenta, če:

a) izboljšajo določen proces (npr. poslovni proces) ali
b) je formula izvedena v oprijemljivi predstavi.

Z drugimi besedami, poskušate patentirati uporabo formule in ne samo formule. Če ste izumitelj, bi torej morali preučiti, ali je vaša matematična formula uporabna v industriji za izvedbo nekega procesa ali pa jo je mogoče implementirati v določen izdelek, ki ga je mogoče patentirati.

Če želite patentirati aplikacijo za računalnik ali digitalno napravo, boste morali uporabiti formulo. Če ustvarite nekaj “edinstvenega” in “konkretnega”, lahko programska oprema, ki temelji na aritmetični formuli, izpolnjuje pogoje za patentno zaščito.

Patentni preizkuševalci pogosto razmišljajo, ali je za izvedbo katerega koli od postopkov izračuna programska oprema potrebna. Matematika ne izpolnjuje pogojev za patent, če je mogoče vse korake izračunati brez uporabe računalniškega ali programskega programa po metodi “miselnih korakov”. Z drugimi besedami, če lahko svinčnik in papir opravljata enako funkcijo kot računalnik ali programska oprema, aplikacije ni mogoče patentirati, saj vključuje samo miselne postopke.

Kemijska formula

Formulo za “sestavo snovi” (nove spojine ali kemikalije) je mogoče patentirati, če ustreza trem merilom:

a) Nova kemikalija mora biti uporabna.
b) Razlikovati se mora od prejšnjih spojin.
c) Biti mora tako edinstvena, da prepriča strokovnjake na vašem področju.

Nove kemijske inovacije so zaščitene s trditvami spojin, ki jih določa njihova natančna strukturna formula. Kemični patenti te vrste pokrivajo uporabo zaščitene kemikalije v katerem koli kontekstu, ne glede na to, kako se uporablja. Če poenostavimo, kemična formula ščiti sestavine.

Formula prehranskih dodatkov

Industrija vitaminov in drugih prehranskih dodatkov prav tako doživlja razcvet patentnih prijav. Urad za patente in blagovne znamke v ZDA ponuja izumiteljem novih sestavin formul možnost, da jih zaščitijo s patentom.

Obstajajo določena merila, ki morajo biti izpolnjena, da je formula dodatka patentabilna:

a) Dodatna formula mora vsebovati patentabilno vsebino.
b) Formula mora biti nova. Formula poprej ne sme biti javno objavljena ali predhodno patentirana. Pri tem ni potrebe, da je vsak posamezen element v formuli nov, ampak mora biti nova kombinacija sestavin, ki sestavljajo formulo.
c) Biti mora neočitna in uporabna.

Dokazovanje, da je formula dodatka edinstvena (nova) in neočitna, je eden največjih izzivov, s katerimi se izumitelj sreča, ko jo poskuša patentirati – predvsem zato, ker je dodajanje ene ali dveh sestavin pogosto neustrezno za patentiranje formule.

Patentiranje formule ima lahko pomembne posledice za izumitelja in druge. Patent daje imetniku izključno pravico do postopka izuma za več let. Posledično je patent, tako kot druga intelektualna lastnina, morda zelo dobičkonosen. Formula izumitelja mora izpolnjevati merila, pa tudi pravilno sestaviti uporabni patent/patentno prijavo in jo izpolniti pri patentnem uradu.