umetna inteligenca in zaščita intelektualne lastnine
Tina Baznik
Tina Baznik
15. avgusta 2023

Vizualni umetniki se borijo proti podjetjem AI zaradi predelave njihovih del

V svetu, kjer umetna inteligenca (AI) igra vse večjo vlogo, se vizualni umetniki borijo proti njenemu vmešavanju v njihova dela. Kelly McKernan, znan po svojih drznih akvarelnih in akrilnih slikah, je med tremi umetniki, ki tožijo podjetja za umetno inteligenco zaradi uporabe njihovih del brez dovoljenja. McKernan je opazil slike, ki so bile zelo podobne njegovemu edinstvenemu slogu, generirane z uporabo AI. To je le eden od mnogih primerov, ko so umetniki zaznali, da so bili njihovi stili ali dela uporabljeni brez njihove vednosti ali soglasja. Bitka, ki se trenutno odvija na sodišču, je le vrh ledene gore v nenehnem napetem odnosu med tehnologijo in avtorsko pravico. Umetniki se borijo ne le za priznanje, temveč tudi za varstvo svoje ustvarjalnosti in intelektualne lastnine v digitalni dobi. Ta primer lahko postavi precedens za prihodnje odnose med umetniki in tehnologijo, zlasti v hitro razvijajočem se svetu umetne inteligence.

Intelektualna lastnina in AI

Trije vizualni umetniki tožijo ustvarjalce umetne inteligence zaradi varovanja njihovih avtorskih pravic in kariere. Kelly McKernanove slike iz akrila in akvarela so drzne in živahne, pogosto prikazujejo ženske figure v svetlo zelenih, modrih, roza in vijoličnih odtenkih. Po besedah umetnice je slog “surrealističen, eterealni … ki se ukvarja z neprijetnimi situacijami s katerimi se srečujemo na življenjski poti”.

Beseda “človek” ima za McKernanovo poseben pomen. Čeprav je bilo vedno težko preživeti kot vizualni umetnik – pandemija je to še poslabšala – McKernan zdaj vidi eksistencialno grožnjo iz sredstva, ki nikakor ni človeško: umetna inteligenca. Približno leto dni je minilo, odkar je McKernan, opazila slike na spletu, ki so bile presenetljivo podobne njenemu značilnemu slogu, in to z vnosom njegovega imena v AI orodje.

McKernan, 37, ki živi v Nashvillu in ustvarja tako klasično kot digitalno umetnost, je kmalu ugotovila, da podjetja vnašajo umetniška dela v sisteme AI, ki se uporabljajo za “usposabljanje” generiranja slik. To je nekoč zvenelo kot čudna znanstveno-fantastična zgodba, zdaj pa ogroža življenjsko dobo umetnikov po vsem svetu.

“Ljudje so me označevali na Twitterju in odgovarjala sem: ‘Hej, to mi ni prijetno. Nisem dala svojega soglasja, da se moje ime ali delo uporablja na ta način,'” je umetnica povedala v nedavnem intervjuju. “Obrnila sem se celo na nekatera od teh podjetij z besedami: ‘Hej, sem majhna umetnica.. Vem, da sploh ne razmišljate o meni, vendar bi bilo zares kul, če ne bi uporabljali mojega dela na tak način.’ In nič, popolna tišina. Nisem prejela nobenega odgovora” McKernan je ena izmed treh umetnikov, ki želijo z tožbo zaščititi svoje avtorske pravice in kariere pred proizvajalci orodij AI, ki lahko generirajo nove slike na zahtevo.

Primer čaka odločitev zveznega sodnika iz San Francisca, ki je izrazil dvome, ali podjetja AI kršijo avtorske pravice, ko analizirajo milijarde slik in izpljunijo nekaj drugačnega.

“Mi smo David proti Goljatu,” pravi McKernanova. “Nekdo profitira iz mojega dela in to se mi ne zdi prav.”

Tožba bi lahko služila kot zgodnji pokazatelj, kako težko bo vsem ustvarjalcem – igralcem v Hollywoodu, pisateljem, glasbenikom in programerjem – ustaviti razvijalce AI, da se ne bi okoriščali z delom, ki so ga ustvarili ljudje.

Primer je bil vložen s strani McKernanove in sodelujočih umetnikov Karle Ortiz in Sarah Andersen v imenu drugih, kot so oni, proti podjetju Stability AI, londonskemu proizvajalcu AI orodja za pretvorbo besedila v sliko Stable Diffusion. V pritožbi je bilo imenovano še drugo priljubljeno orodje za generiranje slik, Midjourney, in spletna galerija DeviantArt.

Tožba trdi, da orodja za generiranje slik AI kršijo pravice milijonov umetnikov z vnosom ogromnih zbirk digitalnih slik in nato proizvodnjo izpeljanih del, ki tekmujejo z originali.

Umetniki pravijo, da niso nasprotniki AI, vendar nočejo, da bi jih izkoriščali. Iščejo odškodnino za več oseb in sodno odredbo, ki bi podjetjem preprečila izkoriščanje umetniških del brez privolitve.

Stability AI ni želel komentirati. V sodnem dokumentu je podjetje zatrdilo, da ustvarja “popolnoma nove in edinstvene slike” z uporabo preprostih besednih pozivov in da njihove slike ne ali redko spominjajo na slike v učnih podatkih.

“Stability AI omogoča ustvarjanje; ni kršitelj avtorskih pravic,” je dejalo.

Midjourney in DeviantArt nista odgovorila na e-poštne zahtevke za komentar.

V času, ko umetna inteligenca postaja vedno bolj prisotna v naših življenjih, se vizualni umetniki upirajo njeni zmožnosti, da reproducira in predeluje njihova dela brez dovoljenja. Ta boj med tehnologijo in avtorsko pravico je simptom večjega izziva v digitalni dobi. Kako naj se umetniki spopadejo s tehnologijo, ki lahko učinkovito “krade” in predeluje njihovo delo? To je vprašanje, na katerega bo treba odgovoriti v prihodnjih letih.